top of page

'Serenity' te zien bij 'Het Portret'

Wie van portretkunst houdt, kan zijn hart ophalen! Op de tentoonstelling ‘Het Portret’ zijn van 25 juni tot en met 26 september 2021 vele verschillende portretten te zien, waaronder mijn portretbuste ‘Serenity’.

Expositie

Op deze prachtig ingerichte expositie, georganiseerd door de stichting De Nederlandse Portretprijs, zijn de 50 genomineerde portretten voor de Nederlandse Portretprijs 2021 te zien. Schilderijen, beelden, tekeningen: er zijn allerlei soorten portretten tentoongesteld. De ambiance van de expositie laat niets te wensen over. In drie aansluitende ruimten op de eerste verdieping in de Orangerie zijn alle werken overzichtelijk tentoongesteld en keurig uitgelicht.

Serenity

De expositie toont ook ook mijn portretbuste ‘Serenity’. Hier zit ik op 20 mei 2021, de dag waarop 50 werken werden genomineerd uit 114 voorgeselecteerde werken. Deze shortlist was het resultaat van een eerste selectie uit meer dan 1400 eerder ingezonden concurrerende portretten! Ook het model, Marjolein Fontijn, poseert trots naast het beeld.


Catalogus

De catalogus bevat een overzicht van alle werken en met een kort relaas van de totstandkoming van elk werk door de kunstenaar. Daarnaast geeft kunsthistoricus Rudi Ekkart een korte en heldere toelichting op de Nederlandse portrettraditie, waarna kunsthistorica Isabella Lanz uitlegt hoe je naar een zelfportret kunt kijken. In een glashelder selectieverslag ten slotte, beschrijft Harriet Stoop-de Meester, kunsthistorica gespecialiseerd in hedendaagse portretkunst, welke criteria de jury tot haar eindoordeel hebben geleid.


De winnaars

Op 24 juni jl. werden de winnaars in de verschillende categorieën bekend gemaakt. Er is ook nog een publieksprijs. Wanneer u de expositie bezoekt kunt u uw stem uitbrengen. Dit waren de winnaars van de wedstrijd van dit jaar:

Categorie 2-dimensionaal: Sandra Thie, ‘2020’ (eenzaam zelfportret in het jaar van de Covid pandemie), olieverf op doek, 100x100cm


Categorie 3-dimensionaal: Herman Benschop, ‘Felien met krullend haar’, Aurora roze Portugees marmer, pigment, 31x26x13cm

 

Bezoek Slot Zeist zelf! Elke dag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Klik hier om een tijdslot te reserveren: https://tickets.slotzeist.nl/exposities-rondleidingen/expositie-culturele-vleugel

Slot Zeist

Zinzendorflaan 1

3703 CE Zeist


Stichting De Nederlandse Portetprijs: https://www.portretprijs.nl/

49 weergaven

Comments


bottom of page