top of page

Nog even omkijken

Voordat we met z’n allen de bladzijde omslaan naar 2023 kijk ik nog even om. Een zinvolle reflex in deze donkere decemberdagen. Er gebeurt immers zo onvoorstelbaar veel, in ons eigen leven en in de wereld om ons heen, en alles volgt elkaar in zo’n rap tempo op, dat veel van wat wij ervaren al snel vervaagt in de slagschaduw van de actualiteit.


Als ik mij beperk tot mijn eigen kunstzinnige activiteiten, dan kijk ik met voldoening terug op een vruchtbaar jaar. En ook wel met enige verbazing, durf ik te zeggen, want dat het mij zou lukken om mij op middelbare leeftijd nog te gaan ontwikkelen tot een succesvol professioneel beeldend kunstenaar had ik eerlijk gezegd wel altijd vurig gehoopt - en ik heb er wanneer het ook maar even mogelijk was flink aan gewerkt - maar er was te vaak te weinig aaneengesloten gelegenheid om het ‘vak’ echt goed in de vingers te krijgen.


Wat 2022 mij in artistiek opzicht heeft gebracht stemt mij meer dan tevreden: er waren drie (!) geslaagde evenementen, er is een groeiend aantal uitdagende en inspirerende opdrachten, een schitterende nieuwe website en een reeks stimulerende groeps- en privélessen.


Evenementen

* Solo-expositie ‘Van Verbeelding naar Beeld’

In januari startte mijn eerste solo-expositie, ‘Van Verbeelding Naar Beeld’, in tentoonstellingsruimte Kunsthalte6 in Naaldwijk. Van 15 januari t/m 20 februari hingen en stonden daar 38 werken die in 6 weekeinden meer dan 250 bezoekers trokken. Er werden 7 werken verkocht, met 18% geen slecht resultaat voor een eerste solo-expositie. Zes zondagmiddagen gaf ik aan groepen geïnteresseerde bezoekers een uitgebreide rondleiding langs mijn werken, waarvan portret en figuur de hoofdthema’s vormden. Veel belangstelling trokken drie ten voeten uit geschilderde grote portretten, een wat uit de mode geraakt portretgenre waarvoor ik door mijn bewondering voor de Amerikaans-Europese schilder John Singer Sargent grote belangstelling had gekregen. Een studie van Sargent's portret van ‘Madame X’, (Madame Gautreaux) kon ik in samenwerking met mijn vaste model, Marjolein Fontijn, uitwerken tot een eerste portret ten voeten uit (‘Madame M’), waarna er nog twee kostuumportretten ten voeten uit volgden.

* Open ateliers ‘Kunst aan de Vlieten’

Op 9 en 10 april nam ik het initiatief om samen met enkele andere kunstenaars en een enthousiaste galeriehouder in Maassluis een weekend ‘Kunst aan de Vlieten’ te organiseren, ter vervanging van het afgelaste jaarlijkse open atelierweekend. In twee dagen kwamen meer dan 300 bezoekers een kijkje nemen en kunst kopen. Het publiek snakte na de coronatijd naar een diepe teug kunst en cultuur, dat bleek wel duidelijk uit de topdrukte in het Ateliergebouw De Wasserij, het ateliergebouw Ary de Groothuys en de pop-up galerie Nummer 8 aan de Zuidvliet en in Galerie RitsArt aan de Veerstraat - en ook op de terrasjes en in de winkels van het oude stadshart van Maassluis.* Expositie ’Schilderlust’

Van 28 oktober t/m 20 november kon het publiek in expositieruimte Tavenu in Maasland de werken bekijken van 8 deelnemers aan mijn wekelijkse Open SchildersAtelier. Portretten, dieren, landschappen/stadsgezichten en interieurs waren de belangrijkste onderwerpen, waar de schilderlust van de enthousiaste kunstschilders van afstraalde. Veel van de 200 bezoekers aan de tentoonstelling gaven spontaan uiting aan hun verrassing over de kwaliteit van de werken.


Opdrachten

Het afgelopen jaar laat een toenemende belangstelling zien voor groepsportretten en voor portretten ten voeten uit. Dit zijn stuk voor stuk uitdagende, inspirerende en soms delicate opdrachten, die mij de kans geven om in artistiek opzicht alles ‘uit de kast te halen’ om de afgebeelde personen tot hun recht te laten komen in hun karakteristieke uitstraling en tegemoet te komen aan de wensen van de opdrachtgever(s). Een aantal opdrachten is inmiddels naar tevredenheid van de klant voltooid en opgeleverd, de komende maanden zijn volgepland met het uitwerken van de openstaande opdrachten.


Nieuwe website

Op 11 november werd mijn nieuwe website gelanceerd. De vorige sloot bij nader inzien minder goed aan bij wie ik ben en wat ik maak. Samen met een

professionele grafisch ontwerper is een aangenaam heldere en overzichtelijke digitale ‘etalage’ ontwikkeld die qua vormgeving en inhoud uitstraalt die ik zocht. Deze nieuwsbrief is een onderdeel van de vernieuwingen, en ik heb nu ook een prachtig bijpassend visitekaartje.


Groeps- en privélessen

Het Open SchildersAtelier op de dinsdagavond trok onveranderd een groep kunstschilders in wisselende bezetting. De schildersavonden zijn steevast een stimulerende belevenis, waar ik ook zelf sta te werken. Sinds dit jaar volgen enkele kunstschilders overdag ook privé schilderlessen. Het gaat hier niet om lessen volgens een bepaald programma, maar om een verfijnde vorm van ad hoc-coaching gericht op het onder de knie krijgen van specifieke schilderstechnieken en -vaardigheden die individueel relevant zijn. De privéles is de meest intensieve vorm, omdat de deelnemer en ik anderhalf uur lang gezamenlijk aan hetzelfde onderwerp werken, zodat elke stap kan worden besproken en geoefend.

(Ter informatie: er is overigens nog beperkt plaats beschikbaar in beide vormen)


***


Dat was het, en het was meer dan genoeg om blij over te zijn.

Ik wens iedereen een voorspoedig en bruisend 2023 toe!


112 weergaven

Comments


bottom of page