top of page

Geuzenmonument onthuld

Op de hoek van de Kwartellaan en de Dr. Jan Schoutenlaan in Maassluis werd op 10 december 2020 het Geuzenmonument onthuld. De onthulling vormde de afsluiting van de activiteiten rond het herdenkingsjaar ‘75 Vrijheid in Maassluis’ en werd verricht door de burgemeester van Maassluis, de heer E. Haan. Het monument is door mij vervaardigd in opdracht van de gemeente, vertegenwoordigd door de Stichting Publieke Evenementen Maassluis (SPEM).
Monument Massluise Geuzen door Dick Tulp

Het monument, dat in bronzen basreliëfs de portretten van negen omgekomen leden van de verzetsgroep ‘Maassluise Geuzen’ weergeeft, bestaat uit een drietal driezijdige zuilen van roestbruin corténstaal waaraan drie opengewerkte panelen zijn verbonden, die symbool staan voor ‘verzet’, vrijheid’ en ‘vrede’. Deze materialen staan voor de hardheid en ongenaakbaarheid van de periode van de Tweede Wereldoorlog.


Het monument staat in het ‘Vrijheidspark’, omdat de omliggende straten zijn vernoemd naar de omgekomen negen verzetsstrijders: Sjaak Boezeman, Cornelis Booster, Arie Bouman, Jan van der Burg, Petrus de Pagter, Johannes Peterse, Willem Weltevreden, Nicolaas van ’t Wout en Job van der Zee.
20 weergaven

コメント


bottom of page