BEHOUD ONZE KUNSTCOLLECTIE!
De gemeente Maassluis is van plan om de kunstcollectie van de gemeente en ondergebracht in het Museum Maassluis van de hand te doen. Dat zou een tragische vergissing zijn, want deze kunstcollectie omvat werken van kunstenaars van naam. Het is een collectie die mooie kansen biedt om samen met andere musea boeiende exposities te organiseren die landelijk publiek weten te trekken. Als je een beetje hart hebt voor kunst, steun dan deze oproep en kom op dinsdag 27 februari a.s. naar de avond met de gemeenteraad!
Welke kunstwerken?
Het gaat om een unieke kunstcollectie: ruim 1.500 werken van Nederlandse met name figuratieve kunstenaars van na 1900, kortweg de ‘Collectie 1900’. Daar zitten kunstenaars tussen die worden gerekend tot de Nieuwe Haagse School, die wortels heeft in het Franse Impressionisme. Zij schilderden naar de werkelijkheid en geven het antwoord op de CoBrA-groep zoals Karel Appel.
De Collectie 1900 bevat werken van Otto B. de Kat, Jan van Heel, Jeanne Bieruma Oosting, Mari Andriessen, Sierk Schröder, Han Wezelaar, Charlotte van Pallandt, Wally Elenbaas en Paul Citroen.
Hoewel de nadruk ligt op de figuratieve kunst is er een deelcollectie abstracte kunst met werk van o.a. Jaap Nanninga, Piet Ouborg, Wim Sinemus en Joop Kropff. Juist deze abstracte werken vormen tezamen met de figuratieve werken een beeld van de periode waarin ze zijn gemaakt en verzameld.
Portret Hans van Zijl, dichteres, door Otto B. de Kat
Waarom behouden?
De Collectie 1900 bevat voldoende werken die aansluiten bij collecties van andere Nederlandse musea. Als je zorgvuldig selecteert is een toonaangevende permanente museale opstelling mogelijk waar zeker landelijke belangstelling voor zal bestaan. Zo’n permanente opstelling valt goed te combineren met interessante tijdelijke exposities in samenwerking met Nederlandse en mogelijk ook buitenlandse musea. Zo lift Maassluis mee met de gestaag groeiende hausse in het museumbezoek.
En denk eens aan de scholen. In zo’n museum kun je de schooljeugd laten zien wat de waarde van kunst kan zijn. Zo’n kennismaking kan soms diep wortel schieten. En dat is waar kunst voor bedoeld is: inspireren, verrassen, hoop geven.