Tentoonstelling ‘Het Portret’ 2021

Wie van portretkunst houdt kan zijn hart ophalen! De tentoonstelling ‘Het Portret’, georganiseerd door de stichting De Nederlandse Portretprijs, is van 25 juni tot en met 26 september 2021 te zien in de Orangerie-vleugel van Slot Zeist.

Expositie

Op deze prachtig ingerichte expositie zijn de 50 genomineerde portretten voor de Nederlandse Portretprijs 2021 te zien. Op 24 juni jl. werden de winnaars in de verschillende categorieën bekend gemaakt. Er is ook nog een publieksprijs. Wanneer u de expositie bezoekt kunt u uw stem uitbrengen. Bezoek Slot Zeist, Zinzendorflaan 1, 3703 CE Zeist. Elke dag van 11.00 uur tot 17.00. Om een tijdslot te reserveren: https://tickets.slotzeist.nl/exposities-rondleidingen/expositie-culturele-vleugel

De ambiance van de expositie laat niets te wensen over. In drie aansluitende ruimten op de eerste verdieping in de Orangerie zijn alle werken overzichtelijk tentoongesteld en keurig uitgelicht.

 

Catalogus

De catalogus bevat een overzicht van alle werken en met een kort relaas van de totstandkoming van elk werk door de kunstenaar.

Daarnaast geeft kunsthistoricus Rudi Ekkart een korte en heldere toelichting op de Nederlandse portrettraditie,  waarna kunsthistorica Isabella Lanz uitlegt hoe je naar een zelfportret kunt kijken. In een glashelder selectie-verslag, ten slotte, beschrijft Harriet Stoop-de Meester, kunsthistorica gespecialiseerd in hedendaagse portretkunst, welke criteria de jury tot haar eindoordeel hebben geleid.

Serenity

De expositie toont ook ook mijn portretbuste ‘Serenity’.

Hier zit ik op 20 mei 2021, de dag waarop 50 werken werden genomineerd uit 114 voorgeselecteerde werken. Deze shortlist was het resultaat van een eerste selectie uit meer dan 1400 eerder ingezonden concurrerende portretten!

‘Serenity’ op 20 mei 2021, met model Marjolein Fontijn.

Meer afbeeldingen vindt u hier: https://www.dicktulp.nl/mensen/

De winnaars

Dit waren de winnaars van de wedstrijd van dit jaar. In de categorie 2-dimensionaal:
Sandra Thie, ‘2020’ (eenzaam zelfportret in het jaar van de Covid pandemie), olieverf op doek, 100x100cm.

In de categorie 30 dimensionaal:
Herman Benschop, ‘Felien met krullend haar’, Aurora roze Portugees marmer, pigment, 31x26x13cm

 

Bezoek Slot Zeist, Zinzendorflaan 1, 3703 CE Zeist. Elke dag van 11.00 uur tot 17.00: